Wie schrijft, die blijft…

In memoriam:

(klik op de plaatjes voor een vergroting)

Henk Sweerman was een man van vele kwaliteiten, en hij heeft vele beroepen gehad, waaronder loopjongen, havenarbeider, taxichauffeur, chef postkamer. Daarnaast had hij veel hobby’s: korte verhalen schrijven, het bijhouden van zijn web-log vol verhalen, muziek maken en luisteren, tekenen en schilderen, en al enige tijd het schrijven van boeken.

Henk was een levenslustige, geliefde en innemende persoonlijkheid. Creatief en zelfverzekerd, altijd actief en hij verveelde zich nooit. Hij was een ondernemende vrijbuiter die de wereld enthousiast onderzocht. Altijd in staat te genieten van het leven en de dingen te doen die hij wilde.

Hij kon met iedereen praten. En hij had de mooiste verhalen te vertellen op zijn eigen onnavolgbaar smakelijke manier. Je moest blijven luisteren, of hij nou verhalen vertelde over zijn jeugd, zijn professionele leven, zijn vrienden destijds en nu, of over zijn hobby’s.

Zijn levensmotto was: “Wat een ander kan, kan ik ook!” Hij zei ook altijd: “ik ben niks minder als een ander, of ie nou president of koning is, ik kan met iedereen praten.”
Iedereen die hem persoonlijk heeft gekend zal dat kunnen beamen.

Ook óver hem kon veel verteld worden. Mensen die hem door de jaren heen hebben leren kennen weten dat hij een onverbeterlijke doe-het-zelver was. Soms met rampzalige gevolgen. Maar wat die gevolgen ook waren, hij hield er in ieder geval altijd een smakelijk verhaal aan over.

Hij heeft 4 titels geschreven (waaronder een 3-delige soap, dus feitelijk 6 boeken):
1) Memoires van de kleine man, zijn levensverhaal waarin hij vertelt over zijn jeugd, en over latere periodes, en ook wat smakelijke verhalen over doe-het-zelf acties vertelt.
2) Relaties van een oen (roman)
3) R.P.F.P. ( 3-delig, titel is een variant op een bekende tv-soap).4) Verhalen van de kleine man. Hierin staan autobiografische verhalen, maar ook fictie met autobiografische elementen.

Zijn boeken zijn hier te koop: http://goo.gl/bejkvk

Kijk ook deze prachtige film, gemaakt door zijn dochter en schoonzoon, waarin Henk in zo’n beetje alle stadia van zijn leven met al zijn vele gezichten te zien is: https://goo.gl/GHQws5
Iedereen die hem hier komt gedenken zal hem met een van die vele gezichten hebben gekend.

Henk heeft zijn ziekte uit alle macht geprobeerd te overwinnen. Hij had nog zoveel plannen. Helaas is de schipper ten onder gegaan. Op dinsdag 29 maart 2016 is Henk (Hillebrand Adriaan) Sweerman overleden. We zullen hem missen en met veel liefde aan hem blijven denken. Maar hij leeft voort in zijn vele verhalen.

Bezoek zijn online gedenkplaats op: https://www.memori.nl/gedenkplaats/henk-hillebrand-adriaan-sweerman/, en brand een kaarsje of plaats een persoonlijke herinnering met woorden, foto’s, video’s, muziek, quote of een gedicht.

Als eerbetoon aan zijn bewogen, maar volop geleefde leven zal deze website hier blijven staan. Ook al komen er geen nieuwe verhalen meer op, zijn enorme archief van prachtige verhalen biedt voldoende gelegenheid om hem via zijn verhalen te blijven herdenken.